top of page

Haber Detay

Türkiye Psikiyatri Derneğinin Neurofeedback hakkında olumsuz yazısına, derneğimizin bilimsel açıklamalarla verdiği cevap yazısı:

Biofeedback Yasal Tedavi Belgesi Muayenehane'de Yapılabilecek  Tıbbi İşlemler Listesine Girdi!

25.10.2010 Tarih ve 27710 Sayili Resmi Gazete'de Yayınlandı!

Sayın Op. Dr. Aydın Yuluğ beye Neurobiofeedback tedavi yönteminin Sağlık Bakanlığı düzeyinde tanınmasında ve SGK kapsamına alınması için yapılan çalışmalarda gerekli olan bilimsel yayınları İngilizceden Türkçeye çevirmesinden dolayı teşekkür ederiz.

Aşağıda orijinali bulunan mektup, çocuğu Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve ağır depresyon tedavisi görmüş bir anneye aittir...

11 Mayıs 2004 tarihli Washington Post    Bu mektubun yazarı Bayan Zelda Bell, bu mektubun ISNR üyeleri forumunda ve ISNR web sitesinde halkın bilgilendirilmesi ile ilgili bölümde yayınlanmasına izin vermiştir.

 

Bayan Bell Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve ağır depresyon tedavisi görmüş bir çocuğun annesidir. 

Aşağıda, Bayan Bell'in 11 Mayıs 2004 tarihli Washington Post gazetesinin sağlık editörüne verilmiş mektubunun içeriği yer almaktadır.“ 

 

Umarım bu yazı psikiyatristler için antidepresanlara alternatif olarak neurofeedback'in kullanımını araştırmak ve incelemek için en azından tetikleyici bir kuvvet olur. 

 

Neurofeedback, biofeedback'in bir çeşidi olup kişinin beynini maksimum etkide eğitmesini mümkün kılar. 

 

Bu sistem, atletler, müzisyenler ve tabii ki çocuklarını mutlu ve acı çekmeden görmek isteyen çaresiz aileler tarafından kullanılıyor. 

 

Sigorta firmaları için neurofeedback gözde olmalı ve ileride olacaktır da. Ömür boyu antidepresan kullanan hastalar paradan tasarruf etmiş oluyorlar. 

 

Zelda Bell, Berwyn Heights, Maryland” Letter to the Editor from the parent of a child treated for ADHD and severe depression (Reprinted with permission)

 

Ms. Zelda Bell, author of the letter below has given her permission for us to print her letter in our ISNR Members Forum. This letter will also be posted in the Public Information Section of the ISNR website. Ms. Bell is the parent of a child who was treated for ADHD and severe depression. Here is the content of Ms. Bells letter to the Editor of the Health Section of The Washington Post published today, May 11, 2004, on Page F2: "I hope the article might serve as an impetus for more psychiatrists to at least investigate using neurofeedback as an alternative to antidepressants. Neurofeedback is a type of biofeedback that enables the person to train his brain to maximize effectiveness. It is being used now by athletes, musicians and, of course, parents who are desperate to see their children happy and not suffering. Insurance companies should want to get on the neurofeedback bandwagon as it will, in the long run, save tremendous amounts of money over a lifetime of antidepressants for patients. 

 

Zelda Bell, Berwyn Heights, Maryland" Her email address is : zeldabell@erols.com. She gives permission for you to add her email address to her letter. She prefers to network via email.

 

Türkiye Psikiyatri Derneğinin Neurofeedback hakkında olumsuz yazısına, derneğimizin bilimsel açıklamalarla verdiği cevap yazısı:

TPD (Türkiye Psikiyatri Derneği) Bilimsel bir tedavi yöntemi olan Neurofeedback ilaçsız tedavi yöntemini seçmek isteyen hastaları sanki kasıtlı olarak yanıltmak amacı ile karalamakta ve insanları yanlış yönlendirmektedir. Bir tedavi yönteminin bilimsel olup olmadığına Dernekler karar veremez ancak bilimsel yayınlar bu durumu belirler.

 

Tedavi yönteminin neden bilimsel olduğunu açıklayan yazımız ve bazı prof. ların yazıları ektedir.

 

  1. Bilimsel bir tedavi yöntemini açıkca bilimsel değildir demeselerde halkın seçmesini engeller bir yazı koymuşlardır.

   2.Neurofeedback aletleri FDA onaylıdır ve FDA ile olan yazışmamda bu tedaviyi psikiyatristler uygulayabilir demektedir.

 

   3. ABD’deki ve dünyadaki birçok psikiyatrist bu tedaviyi uygularken Dernekler tarafından bu tür bir kısıtlama yapılmadığını belirtmekte ve Sigorta kapsamında olduğunu belirtmektedir.

 

   4. Neurofeedback yönteminin şimdiye kadar yapılan kontrollü çalışmalarında herhangi bir yan etki görülmediği halde anektodal düzeydeki bir açıklamayı gayet profesyonel ve bilimden uzak bir şekilde halkın bilgisine sunmaktan çekinmediğini görüyoruz.

 

    5.Bilimsel bir tedavi yönteminin SGK tarafından Türkiye’de ödenmesini engelliyen bir görünümdeler bu durumdan ekonomik durumu kötü olan hastalar zarar görmektedir.

TPD'nin  Psikiyatrik Bozuklukların Tedavisinde Neurofeedback Yönteminin Etkileri Ve Sorunları

başlığı ile web sayfalarında yayınladıkları yazının kaldırılması için 2011 yılında Neurobiofeedback derneği olarak Noterden yolladığımız yazıyı hiçe saymışlardır.

 

Ayrıca 2010 yılından 2015 yılına kadar yüzlerce yayın çıktığı halde onlar hala 2010 senesinde ısrarla kalmayı seçmişlerdir. Bu yazı ve destekleyen belgelerin bazıları PubMEd de bulabilirsiniz.

 

TPD’ nin üyesi bilirkişilerin verdiği bilimsel olmayan raporlar ile Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin bu tedavi yöntemini kullanmamı engellemeye çalıştığı bir süreç olmuştu.

 

Bu olayı mahkemeye taşıdık. En üst mahkeme Danıştay ve Bölge idare mahkemesi 4cü kurul hakimleri oy birliği ile Neurofeedback tedavisini, Sağlık Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda bilimsel olduğunu karara bağlamıştır.

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ve 25.09.2010 tarih ve 27710 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre Biofeedback Muayenehanede Yapılabilecek Tıbbi İşlemler Listesine alınmıştır

https://www.tanjusurmeli.com.tr/neurofeedback-biofeedback-bilimsel​

bottom of page